Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Καλησπέρα, πολύ καλη δουλεια γινεται απο το μπλογκ σας και συγχαρητήρια. Εχω πολλες απορειες οσον αφορα την αναπαραγωγη των παπαγαλων μου..καθως τα στοιχεια που παρατηρώ καθημερηνα μου δειχνουν οτι ειναι κοντα στην αναπαραγωγή.. Καταρχήν το κλουβί μου ειναι μεγαλο το οποιο σηκωνει καμια 30αρια παπαγαλους αν και εχω μονο 7 παπαγαλους γιατι πριν λιγες μερες πεθανε ενα αρσενικό. Το περιβαλλον στο κλουβι ειναι πολυ φιλικο και μοιαζει λιγο αληθινο γιατι εχω βαλει μεσα ενα μεγαλο κλαδι,σχοινακι να παιζουν,κουνιες,πολλα ξυλακια για να πατάνε. Οσον αφορα διατροφη τους βαζω τροφη εμποριου,σουπιοκοκκαλο,μαρουλι πολυ συχνα,αυγο που τρελαινονται να τρωνε,καροτο που δεν το αγγιζουνε σχεδον,πετρουλες χωνεψης,πετρα για το ραμφος που ειναι και ασβεστιουχα. Τα παπαγαλακια μου ειναι πολυ υγιες,ζωηρα. Τωρα ερχομαι στο θεμα της αναπαραγωγης...ενα συγκεκριμενο ζευγαρι το βλεπω συχνα να φιλιεται,ο χαλινος του θυληκου εχει πυρωθει,το αρσενικο το ταιζει συχνα,το ξυνει,το θηλυκό μπαινοβγαινει συνέχεια στις φωλιες γιατι τους εχω 3 αν και πρεπει να εχω ακομα 1-2. Τις τελευταιες μερες εγκαταστάθηκε μονιμα στην μια εκ των τριων φωλιων την οποια έδειχνε οτι συμπαθουσε. Επισης πριν 2-3 μερες μεσα στο νερο που πηγα να το αλλάξω βρηκα και ενα σπασμενο αυγο το οποιο δεν ειχε και τίποτα μεσα γιατι θα το εβρισκα μεσα στο νερο αυτο το κατι.Εσυ τι νομίζεις? Θα γεννησουν τα παπαγαλακια μου?Ή αυτο το αυγο ηταν το μοναδικο?
Θελω την γνωμη σου και την βοηθεια σου γιατι ειναι σημαντική. Ενας πολυ καλος φιλος και παρα πολυ καλος εκτροφεας παπαγαλων και ιδιαιτερα καναρινιών μου ειπε οτι ολα ειναι πολυ θετικα βηματα αλλα δεν του ειχα πει για το αυγο γιατι την επομενη το ανακαλυψα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Στέλιος.

Καλησπέρα Στέλιο, θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με τα παπαγαλάκια που υπάρχουν μέσα στο κλουβί,είναι όλα ζευγάρια; είναι όλα ενήλικα; Βάλε μέσα στο κλουβί τόσες φωλιές όσες είναι και η θηλυκιες, έτσι ώστε όλες να έχουν μέρος να γεννήσουν.Επίσης βάλε τις φωλιές όσο πιο μακριά γίνεται η μια απο την άλλη έτσι ώστε να μην ενοχλούνται το ένα ζευγάρι με το άλλο. Το αυγό που είδες πεταμένο, ήταν "κλούβιο", δηλαδή αγονιμοποίητο και μπορεί να ήταν από οποιαδήποτε θηλυκιά,με περισσότερες βέβαια πιθανότητες από την πυρωμένη. Αυτό σημαίνει οτι η θηλυκιά διάλεξε να το γεννήσει εκτός φωλιάς ακριβώς επειδή ήταν αγονιμοποίητο ή επειδή δεν θεωρεί κατάληλλες τις συνθήκες για την επώαση των αυγών. Ελάττωσε το αυγό στην διατροφή και πρόσθεσε περισσότερο κανναβούρι για να πυρώσεις τους αρσενικούς. Σε τι μέρος έχεις το κλουβί σε υπαίθριο ή εσωτερικό; Αν το αναθρεπτήριο σου είναι σε εξωτερικό χώρο κάνε υπομονή μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία. Τα Budgies είναι πουλιά που στην άγρια μορφή τους ζουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γι'αυτό και η αναπαραγωγή τους περιορίζεται απο την θερμοκρασία του περιβάλλοντος τους. Σε αυτήν την περίπτωση βγάλε τις φωλιές δίνε τους μια φορά την εβδομάδα αυγό και πολλά φρούτα.Και πάλι να φροντίσεις να προσθέτεις "ΛΙΓΟ" αυτή την φορά καναβούρι στην διατροφή διότι βοηθά και στην αύξηση λίπους(για να αντεπεξέλθουν στο κρύο). Γνώμη μου είναι να περιμένεις 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τέλη Απριλίου και μετά να τους βάλεις φωλιές. έτσι ώστε μέχρι και τον Οκτώβριο να μπορέσεις να κάνεις ξεκούραστα 3εις γέννες απο κάθε ζευγάρι.
Τώρα σχετικά με τα όσα είδες εσυ και το πώς τα ερμηνεύω εγώ. Σιγουρέψου ότι στον πάτο κάθε φωλιάς οι λακούβες που υπάρχουν να είναι στις διαστάσεις που πρέπει, δηλαδή να μην είναι πολύ ρηχές,είναι κάτι που βλέπουν πολύ αρνητικά οι θηλυκές. Επίσης το σπασμένο αυγό που είδες κατάλαβα ότι είδες μόνο το τσόφλι. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις το αυγό το γεννάνε στον πάτο του κλουβιού και στην συνέχεια είτε η ίδια θηλυκιά είτε κάποιο άλλο πουλί το τρώει,τρώει δηλαδή τον κρόκο του αυγού ή και τσόφλι καμιά φορά(αυτό το κάνουν οι θηλυκιές κυρίως ,τρώνε δηλαδή το τσόφλι απο το εκκολαπτόμενο αυγό για να καθαρίσουν την φωλιά)Αυτό λέγεται "κανιβαλισμός" και είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

1 σχόλια:

n.stelios είπε...

Φιλε ναι ξεχασα να σου πω,και σου εστειλα και mail για να σου πω αυτα που ξεχασα αλλα στα λεω και εδω σαν σχολιο.

Τα πουλακια τα αγορα ολα περυσι τον Απριλιο και ηταν κοντα στους 3 μηνες ζωης αρα ειναι σχεδον 1 χρονου...εκτος 2 παπαγαλακια που τα αγορασα πριν μια εβδομαδα...το 1 φαινεται αρκετα νεαρο δηλαδη κατω απο 6 μηνες ζωης(3-4) και το αλλο ειναι σχεδον χρονου.
Επισης για την ηλικια εχω αμφιβολιες για ενα αλλο παπαγαλακι το οποιο θα στειλω αυριο μαζι φωτογραφιες για να μου πειτε αν ειναι αρρωστο η μεγαλο σε ηλικια.

Επισης να επισημανω οτι ειμαι Κυπριος και μενω Κυπρο...


Ακομα επισημαινω οτι αυριο θα βγαλω αρκετες φωτογραφιες και απο τα πουλια και απο το κλουβι μου για να δουν και οι υπολοιποι λατρεις των budgies πως ειναι μεγαλα κλουβια.
Το κλουβι ειναι σε υπαθριο χωρο αλλα κατω απο υποστεγο.
Δεν μπορω να βγαζω και να βαζω τις φωλιες γιατι τα ττελια ειναι κομμενα...οι φωλιες ειναι εξω απο το κλουβι κολλημενες στο ττελι και το εκοψα στις τρυπουλες

 
Design by Petras | mail me to arpetr@gmail.com