Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Ο Απόστολος μας έστειλε τις φωτογραφίες από ένα αρσενικό budgie. Θέλει να μάθει πόσο χρονών είναι.Η πωλήτρια στο pet shop του είπε ότι είναι 6 μηνών.Επίσης ρωτάει αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να καταλαβαίνουμε την ηλικία τους.

Απάντηση:
Εγώ εμπειρικά μπορώ να καταλάβω τους νεοσσούς από τα υπόλοιπα ενήλικα καθώς και αυτά που είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία.Αυτό που είναι μικρότερο απο 3ων μηνών θα έχει ίσως λίγα φύτρα απο νέα πούπουλα στο κεφάλι του,το ράμφος του θα κρατάει μια μαυρίλα ( ανάλογα και το χρώματου φτερώματος του) ,τα νύχια του θα είναι πολύ μικρά και διάφανα και τέλος ίσως να προεξέχει το στέρνο του λίγο λόγω του ότι είναι πολύαδύνατο και τα πούπουλα του αραιά. Απο την ηλικία των 3ων μηνών καιπάνω σαν το δικό σου θα το καταλάβεις απο τον χαλινό,όσο αυτό είναιδυνατό, ο οποίος θα είναι αρκετά καθαρός ,δες αυτήν την φωτογραφία http://4.bp.blogspot.com/-xyvTObI3inU/TmR8JDVx5CI/AAAAAAAAALw/KFRVZdNNrNo/s1600/albino2.jpg στην συγκεκριμένη φωτογραφία το πουλάκι είναι πολύ νεαρό,αλλά ο χαλινός του 6μηνου θα είναι σε αυτήν την κατάσταση περίπου.Οι φωτογραφίες δεν με βοήθησαν πολύ ακριβώς γιατι ήθελα να δω τις λεπτομέρειες του ράμφους και του χαλινού του και δεν φαίνονται. Παρόλα αυτά παρατήρησα το έντονο χρώμα του χαλινού του budgie σου κάτι που δεν προδίδει νεαρό σε ηλικία,αλλά σίγουρα χρονιάρικο.Όπως επίσης φαίνεται το ράμφος του σχετικά μεγάλο, επίσης χαρακτηριστικό ενήλικου budgie. Με αυτήν την ανάρτηση στο μπλογκ ας ελπίσουμε ότι και κάποιος άλλος αναγνώστης θα μπορούσε να βοηθήσει,παρακαλούμε σχολιάστε και πείτε μας την γνώμη σας. Συγνώμη που δεν μπορώ να σε βοηθήσω και να σου δώσω μια απάντηση με σιγουριά.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Η Γεωργία του προηγούμενου άρθρου αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει το δεύτερο θηλυκό παπαγαλάκι και να το πάρει για παρέα στο δικό της μέχρι να αγοράσει έναν αρσενικό.Αν και τώρα θα πρέπει να πάρει δύο αρσενικά :) Σε περίπτωση που δυο budgies του ίδιου φύλλου αναγκάζονται να συμβιώσουν όπως στην περίπτωση της Γεωργίας, αυτά συμβιβάζονται με το δεύτερο για ταίρι τους. Υπάρχουν κάποια θέματα υγιεινής που ένα παπαγαλάκι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του όπως π.χ. το να καθαρίσει τα πούπουλα της περιοχής του κεφαλιού και ιδιαιτέρα γύρω απο τα μάτια όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για

περιποίηση, όπως πολύ πετυχημένα η Γεωργία απαθανάτισε την στιγμή περιποίησης τους στην δεύτερη φωτογραφία.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Πρόσφατα ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας η Γεωργία από την Ιεράπετρα Κρήτης. Μας έστειλε φωτογραφίες από το δικό της budgie και ένα ακόμα που θέλει να το υιοθετήσει. Μας ρώτησε αρχικά το φύλλο τους. Το μπλε budgie που φαίνεται στην μια από τις δύο φωτογραφίες είναι το δικό της, και τα δυο είναι θηλυκά. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από το χρώμα του χαλινού τους που είναι μπεζ-καφέ Το παπαγαλάκι της Γεωργίας είναι 4+ χρονών όπως μας ενημέρωσε και θέλει να το ζευγαρώσει. Και το άλλο budgie φαίνεται μεγάλο σε ηλικία σίγουρα είναι πάνω από 3ων χρονών. Γενικά αν ένα budgie είναι αρσενικό ο χαλινός του θα είναι χρωματιστός. Ανάλογα το χρώμα του φτερώματος μπορεί να είναι μπλε, μοβ ή ροζ. Αν είναι θηλυκό το χρώμα του κατά κανόνα θα είναι μπεζ με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια. Μας έγραψε επίσης ότι το είχε αγοράσει από PetShop μαζί με άλλο ένα το οποίο και έχασε και ποτέ δεν ζευγάρωσαν . Δεν ζευγάρωσαν ποτέ γιατί ίσως τα πουλιά αυτά να ήταν αδέρφια. Στα pet shops οι εκτροφείς πουλούν πολλά πουλιά μαζί και στην συνέχεια όλα αυτά μένουν προσωρινά σε μεγάλες κλούβες. Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν για κάποιον που τα εμπορεύεται να χωρίζει τα αδέρφια μεταξύ τους. Γι ‘αυτό είναι καλό όταν αγοράζουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες να αγοράζουμε πουλιά διαφορετικής ηλικίας. Έτσι ακόμα και αν προέρχονται από τους ίδιους γονείς τα budgies που θα διαλέξουμε ,αυτά θα μπορούν ζευγαρώσουν ,γιατί θα είναι μεν αδέρφια αλλά από διαφορετική γέννα.

Μπορούν οι παπαγάλοι να ανοίξουν την πόρτα μόνοι τους;



Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά ένας παπαγάλος να ανοίγει μόνος του την πόρτα του κλουβιού του παραπάνω απο μια φορά.Το ίδιο συμβαίνει και με τα Budgies. Έχουν αρκετή δύναμη ώστε να σηκώσουν την πόρτα μέχρι την μέση τουλάχιστον και να χωθούν απο κάτω με αποτέλεσμα να χάσουμε έτσι τα πουλιά μας. Πέρυσι τέτοιο καιρό έχασα τρια πουλάκια με αυτό τον τρόπο. Απο τότε δένω τις πόρτες των κλουβιών.

Νέοι Αναγνώστες

Η ομάδα του Greek Budgies θα ήθελε να καλωσορίσει τους νέους αναγνώστες στην παρέα μας. Μπορείτε να μας στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο arpetr@gmail.com καθώς και τις φωτογραφίες από τα δικά σας budgies. Η ομάδα μας θα σας δώσει γρήγορες απαντήσεις στις απορίες σας σχετικά με τα παπαγαλάκια σας!!

Φιλικά
Η ομάδα του Greek Budgies

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

H Θηλυκιά μου ξανά γέννησε!

Η τελευταία γέννα τελικά δεν ήταν και τόσο τελευταία. Πριν καλά καλά προλάβουν να βγουν τα μικρά από την φωλιά η θηλυκιά άρχισε να γεννά πάλι αυγά. Δεν έδωσα πολύ σημασία στην αρχή αν και το ήξερα ότι αν δεν βγάλω έγκαιρα την φωλιά από την ζευγαρώστρα το ζευγάρι θα ξανά μπει στην διαδικασία να ζευγαρώσει. Αυτά όμως βιάστηκαν παρα πολύ.Απο τους 3εις νεοσσούς το πιο μκρό, συγκεκρινένα το αλμπινάκι μου έβγαινε για πολυ λιγο και ξανα έμπεινε μέσα στην φωλιά. Παρατηρούσα την θηλυκά που έμπαινε μέσα στην φωλιά και αυτή αλλά πίστευα ότι αυτό γινόταν επειδή άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία και ότι το έκανε για να ζεστάνει το μικρό. ώσπου το μικρό αλμπίνο άρχισε να κοιμάται στην κούρνια και το τάιζε μόνο ο αρσενικός όπως και τα άλλα δυο. Μόλις το συνειδητοποίησα ανοίγω την φωλιά και βλέπω αυγά. Αμέσως μπήκα στον πειρασμό να τα κρατήσω και αυτά. Και έτσι και έκανα,μόλις είδα ότι τα τρία μικρά μπορούν και τρώνε μόνα τους τα έβγαλα από την ζευγαρώστρα και τα έβαλα σε χωριστό κλουβί. Ποιο ήταν το λάθος μου και η θηλυκιά ξανά γέννησε. Όταν τα μικρά είχαν μεγαλώσει αρκετά και σε λίγες μέρες θα άρχισαν να βγαίνουν από την φωλιά,την καθάρισα πάρα πολύ καλά χωρίς κάποιο λόγο .Δεν είχα σκεφτεί όμως ότι η θηλυκιά θα αντιμετώπιζε την πράξη μου αυτή ως "καλή, καθαρή φωλιά για γέννα". Έτσι όταν τα μικρά άρχισαν να βγαίνουν απο την φωλιά αυτήν ήταν αρκετά καθαρή για να αρχίσει δεύτερη γέννα. Τώρα ξέρω πως θα την καθαρίσω μια φορά την δευτερη εβδομάδα αφού γεννηθούν όλα τα πουλιά μήπως και την προλάβω και σίγουρα θα βγάλω την φωλιά πιο νωρίς.

Greek Budgies

Μέσα στην εβδομάδα έδωσα 2 ζευγάρια budgies σε 2 φίλους μου.Τα ζευγάρια αυτά τα έδωσα λόγω έλλειψης χρόνου.Όλη η Ομάδα του Greek Budgies εύχεται στους νέους κατόχους budgies καλή συμβίωση με τους νέους φίλους τους.









Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτήσεις-Απαντήσεις



Ο Γιάννης μας έστειλε τις φωτογραφίες από τα παπαγαλάκια του και ζήτησε την βοήθεια μας .
- Ποιο είναι το φύλλο τους;
- Για το μπλε φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες ο σκούρος μπλε χαλινός του και άρα είναι αρσενικό,όμως το πράσινο δεν φαίνεται καθαρά. Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνονται λευκές περιοχές γύρω από τα ρουθούνια του κάτι που σημαίνει ότι είναι θηλυκό, όμως το γεγονός ότι είναι νεαρό μπορεί να μας μπερδέψει, γι αυτό πρέπει να περιμένουμε λίγο για να σιγουρευτούμε.

Ο Γιάννης μας έστειλε τις δυο πρώτες φωτογραφίες γιατί παρατήρησε ότι τα πόδια του μπλε budgie του έχουν κάτι σαν λέπια και από το δεξί μάτι του λείπουν λίγα πούπουλα τα οποία και έχασε πολύ απότομα. Για τα πόδια του προτείναμε να κάνει το εξής,να πλύνει όλο το κλουβί πολύ καλά και κυρίως τα κλαδιά.επίσης να καθαρίζει τα πόδια του πουλιού με ένα πανί βρεγμένο με οινόπνευμα ή κάποιο άλλο αντισηπτικό. Για το μάτι του προτείναμε να περιμένει λίγες μέρες γιατί μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τσακωμό μετα.

Η λύση σε όλα τα προβλήματα υγείας είναι ο κτηνίατρος χωρίς όμως να γινόμαστε υπερβολικοί και να τρέχουμε σε αυτόν με το παραμικρό. Γιάννη υπομονή. Κάποιος που μπορεί να καταλάβει περισσότερα βάσει των φωτογραφιών και τα όσα γράψαμε θα μπορούσε να μας σχολιάσει απο κάτω ώστε να βοηθήσουμε τον Γιάννη.

Albino

Σε αυτή την γέννα, ένα απο τα τρία μικρά είναι ένα θηλυκό αλμπίνο. Είμαι πολύ περήφανος
γι' αυτό γιατί όταν επέλεξα τα ζευγάρια το έκανα με αυτό τον σκοπό. Η προγιαγιά του μικρού αλμπίνο ήταν και αυτή ΑΛΜΠΙΝΟΣ. Έτσι οι νόμοι του Mendel εφαρμόστηκαν κατά 100% στην περίπτωση αυτή.














Γέννα Αυγούστου

Μετά κόποις και βασάνων κατάφερα να δουλέψω και πάλι την φωτογραφική μου,και να βγάλω κάποιες καλούτσικες φωτογραφίες τα μικρά budgie τα οποία και περιμένω να βγουν απο την φωλιά σε λίγες μέρες. Η φωλιά είναι σχετικά ρηχή δηλαδή η τρύπα της φωλιάς είναι αρκετά χαμηλά, έτσι 2 φορές βρήκα πουλάκι στο πάτο του κλουβιού. σε αυτήν την περίπτωση πρέπει κατευθείαν να το βάλετε πίσω μέσα στην φωλιά. Αυτά τα πουλάκια που απο περιέργεια πέφτουν απο την φωλιά είναι αυτά που στην φύση γίνονται τροφή για τους άρπαγες. Μόνο όταν το παπαγαλάκι που θα δείτε έξω απο την φωλιά ,βρίσκεται πάνω σε κλαδί ,είναι αυτό που βγήκε στην ώρα του.

Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο !

Καλό μήνα,όπως φαίνεται τελείωσε το καλοκαίρι, παρόλα αυτά όμως οι ζέστες κρατάνε ακόμα, γι αυτό και δεν είναι περίεργο ή καθόλου ριψοκίνδυνο να αρχίσουμε μια γέννα τώρα, αυτή την εποχή.Πιστεύω όποιος έχει ένα ζευγάρι που μόλις του βάλει φωλιά θα ξεκινήσει αμέσως την διαδικασία ζευγαρώματος προλαβαίνει να το κάνει. Η Ομάδα του GreekBudgies θα ξεκινήσει και πάλι την ανάρτηση άρθρων μετά το διάλειμμα αυτό του Αυγούστου.

 
Design by Petras | mail me to arpetr@gmail.com