Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Διψασμένα άγρια budgies- Πολύ Εντυπωσιακό

Το σμήνος αυτό είναι αρκετά μεγάλο και αποτελείται απο χιλιάδες πουλιά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου τα Budgie σμηνουργούν σε τέτοιους αριθμούς, κυριώς λόγω της κακοκαιρίας, της έλλειψης τροφής, της ξηρασίας και της προστασίας τους από τους άρπαγες.Κάτι τέτοιο όμως δεν δείχνει να ισχύει και τόσο γιατί την στιγμή όπου όλα αυτά τα πουλιά προσεγγίζουν το νερό να ξεδιψάσουν τότε οι άρπαγες κυρίως σαρκοφάγα πουλιά βρίσκουν την ευκαιρία για κυνήγι.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τα άγρια Budgies - Καταγωγή


Τα Budgerigars κατάγονται από την τις άνυδρες περιοχές τις αυστραλίας και εικάζεται ότι ζουν εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια. Τα budgies υπό αιχμαλωσία είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμα από τα άγρια. Είναι ένα από τα πιο γνωστά πουλιά που κρατούνται ως κατοικίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εκ φύσεως φιλικά και εξημερώνονται εύκολα. Τα budgies τυπικά βρίσκονται σε δασικές περιοχές σε λιβάδια και θαμνώδεις εκτάσεις τις Αυστραλίας. Ζουν σε μικρά σμήνη ,όμως ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν μπορεί τα σμήνη να είναι μεγάλα. Τα σμήνη ταξιδεύουν προς τα μέρη με περισσότερο νερό, τροφή και καλύτερες συνθήκες ζωής. Η ξηρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Budgies και οδηγεί τα πουλιά προς τις ακτές για να βρουν νερό. Τα άγρια Budgies τρέφονται με σπόρους, αγριόχορτα και σιτηρά.

Lutino Budgies

Τα παπαγαλάκια Lutino είναι ένα από τα 32 είδη των budgerigars. Είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης και έχουν εκτραφεί ώστε να έχουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Αυτή η γενετική μετάλλαξη μπορεί να συμβεί στην φύση και επίσης μπορεί να επιτευχθεί σκόπιμα από τους εκτροφείς σε παπαγαλάκια υπό αιχμαλωσία για κατοικίδια ή πουλιά εκθέσεως. Τα παπαγαλάκια Lutino είναι ίδια με όλα τα budgerigars απλά υπάρχει η αντίληψη ότι έχουν μειωμένη όραση σε σχέση με τα υπόλοιπα διαφορετικού χρωματισμού.

ένα budgie θεωρείται Lutino όταν πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το χρώμα του σώματος, μάσκας, μετώπου, στέμματος και φτερών πρέπει να είναι έντονο κίτρινο χωρίς κανένα στίγμα.
  • Τα πρωτεύοντα φτερά και η ουρά θα πρέπει να έχουν κίτρινο-σπρο χρώμα.
  • Τα φτερά στα μάγουλα θα πρέπει να έχουν ασημί – λευκό χρώμα.
  • Τα αρσενικά έχουν ροζ χαλινό και τα θηλυκά καφέ.
  • Τα πόδια και τα δάχτυλα πρέπει να είναι ροζ.
  • Τα μάτια πρέπει να είναι κόκκινα με άσπρη ίριδα.

Στους διαγωνισμούς τα Lutino που συμμετέχουν δεν πρέπει να έχουν καθόλου στίγματα, καφέ ή μαύρα, ή το φτέρωμά τους δεν πρέπει να έχει καθόλου πράσινο χρώμα. Είναι υπερβολικά δύσκολο να επιτύχεις όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των Lutino Budgerigars και γι’ αυτόν τον λόγω είναι περιζήτητα. Τα παρακάτω ζευγάρια παράγουν πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς στην προσπάθειά μας να γεννηθεί ένα Lutino budgie.



  • αρσενικό Lutino - θηλυκό Lutino = αρσενικό Lutino ,θηλυκό Lutino
  • αρσενικό Lutino - θηλυκό κανονικό = θηλυκό Lutino, αρσενικό Lutino /κανονικό.
  • αρσενικό Lutino /κανονικό - θηλυκό Lutino = αρσενικό Lutino, θηλυκό Lutino, αρσενικό Lutino /κανονικό, θηλυκό κανονικό.
  • αρσενικό Lutino /κανονικό - θηλυκό κανονικό = αρσενικό Lutino /κανονικό, αρσενικό κανονικό, - θηλυκό Lutino , θηλυκό κανονικό.
  • αρσενικό κανονικό- θηλυκό Lutino = αρσενικό Lutino /κανονικό, θηλυκό κανονικό.
  • αρσενικό κανονικό - θηλυκό κανονικό = αρσενικό κανονικό , θηλυκό κανονικό

(*όπου κανονικό εννοείται το όχι Lutino)

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Xρυσόχρωμη Aρατίνγκα (Aratinga aurea)

Η Xρυσόχρωμη Aρατίνγκα (Aratinga aurea) είναι ένα από τα νοτιοαμερικανικά είδη που εισάγονται περισσότερο από τα άλλα . Ανήκουν όπως προδίδει το όνομα τους στην οικογένεια Αρατίνκα που είναι γνωστά ως παπαγαλάκια με σφηνοειδή ουρά. Συναντώνται στην Βραζιλία, Βολιβία, Παραγουάη και Νότια του Αμαζονίου. Τα παπαγαλάκια αυτά είναι περίπου 28 εκατοστά, έχουν μια μεγάλη πορτοκαλοκίτρινη κηλίδα στο μέτωπο μέχρι την κορυφή. Γύρω από τα μάτια υπάρχουν πορτοκαλοκίτρινοι κύκλοι .Η κορυφή του κεφαλιού έχει μπλε χρώμα και το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι πράσινο. Έχει πρασινοκίτρινο στήθος, πράσινα φτερά και πράσινη ουρά. Τα πουλιά χρειάζονται ένα πολύ ευρύχωρο κλουβί εκτός αν βγαίνουν συχνά έξω και για αρκετή ώρα όπου μπορούν να ξοδεύουν το χρόνο τους στο παιχνίδι. Τρώνε μια μεγάλη ποικιλία από σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην φύση ζουνε σε ζευγάρια ή σμήνη των 10 – 20 πουλιών. Τους αρέσει πολύ το παιχνίδι ,είναι ζημιάρικα αν δεν τα προσέχετε και κάνουν πολύ φασαρία. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ ευχάριστο κατοικίδιο και πολύ δημοφιλές.

Το Βασιλικό παπαγαλάκι

Το Βασιλικό παπαγαλάκι είναι ένα ενδημικό είδος της ανατολικής Αυστραλίας. Απαντάται σε υγρές και δασώδεις εκτάσεις των υψιπέδων της ανατολικής μεριάς της ηπείρου. Επίσης συναντάται σε περιοχές με δάση ευκαλύπτου και σε άμεση γειτνίαση με υποτροπικές και περιοχές εύκρατων τροπικών δασών. Τρέφονται κυρίως από φρούτα σπόρους αλλά και έντομα. Τα βλέπουμε συνήθως σε μικρά σμήνη ανακατεμένα με παπαγάλους Ροσέλα. Στην Αυστραλία εκτρέφονται σε μεγάλα αναθρεπτήρια και αν αναθραφούν από τον άνθρωπο γίνονται πολύ ήρεμα, ήσυχα και (εικόνα.1) υπάκουα κατοικίδια. Τα ενήλικα πουλιά έχουν περίπου 43 cm μήκος.Το αρσενικό(βλ. εικόνα.2) έχει κόκκινο κεφάλι, στήθος και κοιλιά. Τα φτερά και η ουρά είναι πράσινα. Στα θηλυκά (βλ.εικόνα.1)το φτέρωμα αλλάζει, έχουν πράσινο κεφάλι και στήθος.Τα ανήλικα και των δύο φύλλων έχουν καφέ ίριδες και κιτρινωπό ράμφος και μοιάζουν τα θηλυκά.








(εικόνα.2)

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συνηθισμένες Ασθένειες


Τα budgies χρησιμοποιούν τα πόδια και τα νύχια τους για να πιάνονται πάνω στα κλαδιά τους αλλά και για να εκτελούν άλλα ακροβατικά κόλπα γι’ αυτό είναι σημαντικό τα πόδια τους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να αποφύγετε προβλήματα στα πόδια τους είναι να ελέγξετε ότι το Budgie σας έχει μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει βιταμίνες χόρτα και λαχανικά. Να κρατάτε το κλουβί καθαρό με μαλακά κλαδιά και κυρίως να το παρατηρείτε. Στην φύση τα άγρια budgies όταν δεν αισθάνονται καλά θα προσπαθήσουν να κρυφτούν ή θα φροντίσουν να μην δείξουν ότι είναι άρρωστα ώστε να μην γίνουν η λεία των αρπακτικών. Από ένστικτο το ίδιο κάνουν και τα παπαγαλάκια υπό αιχμαλωσία και αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε αν ένα παπαγαλάκι μας αρρωστήσει. Αλλά υπάρχουν πολλά σημάδια που θα μας ειδοποιήσουν για προβλήματα στα πόδια τους.

Αν είστε αρκετά προσεκτικός με την υγεία των Budgies σας ή δεν είστε απολύτως σίγουρος για το αν τα παπαγαλάκια σας αρρώστησαν μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Bumblefoot (αγγλικός όρος)

Προκαλείτε από το βακτήριο Staphylococcus aureus, είναι μια πολύ κοινή ασθένεια στα budgies. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια φλεγμονή / μόλυνση στο κάτω μέρος του ποδιού. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας τα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα και το αδυνάτισμα του δέρματος στο κάτω μέρος των ποδιών τους. Η μόλυνση μπορεί στη συνέχεια να αναπτυχθεί στα μαξιλάρια των ποδιών και αν το αφήσουμε χωρίς θεραπεία, τα πόδια θα πρηστούν και ο ιστός θα νεκρωθεί και στην συνέχεια η μόλυνση να απλωθεί και στο κόκκαλο του ποδιού.

Η συνηθισμένη αιτία αυτής της μόλυνσης είναι τα πλαστικά κλαδιά, τα λερωμένα κλαδιά( βακτήρια δημιουργούνται συνέχεια στα λερωμένα κλαδιά, γι’ αυτό πρέπει να καθαρίζονται ή να αλλάζουν) ,η έλλειψη βιταμινών και άλλα διατροφικά προβλήματα. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε την μόλυνση αυτή είναι να αποφύγουμε τις συνηθισμένες αιτίες. Τα μαλακά κλαδιά όπως ξύλινα ή από σχοινί είναι πολύ καλυτερα. Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα βοηθήσουν στη θεραπεία και θα μειώσουν το πρήξιμο και την ταλαιπωρία του πουλιού. Αν η μόλυνση είναι σοβαρή τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιδέσμους ώστε να αποτραπεί μια περαιτέρω μόλυνση . Οι επίδεσμοι θέλουν αλλαγή (αν και το ποιο πιθανό είναι να τους βγάζει μόνο του το πουλί) και αποτελέσματα μπορεί να δούμε μετά από πολύ καιρό.

Λέπια στο Πρόσωπο

Είναι μία μόλυνση που οφείλεται σε παράσιτο που λέγεται Cnemidocoptes pilae και η ασθένεια είναι κοινή σε πουλιά υπό αιχμαλωσία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη μυκήτων στο ράμφος, γύρω από τα μάτια ,τα πόδια και την αμάρα. Η θεραπεία γίνεται με την χορήγηση Ιβερμεκτίνης και χορηγείτε από κτηνιάτρους. Αν η μόλυνση δεν είναι μεγάλη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό.

Λέπια στα Πόδια

Η ασθένεια αυτή προκαλείτε από μύκητες στα πόδια. Οι μύκητες προκαλούν μεγάλες πληγές στο δέρμα. Βλέπεις συνήθως μικρά κόκκινα σημεία όπου οι μύκητες αναπτύσσονται στα πόδα των πουλιών ή μπορείς να δεις λέπια πάνω στο δέρμα.

πηγή: http://lb.vg/nuO81 (στο ξενόγλωσσο-αρχικό κείμενο θα δείτε και κάποιες φωτογραφίες από άρρωστα παπαγαλάκια)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Συμπτώματα Ασθένειας ενός Budgie!


Στην φύση αν τα budgies φαίνονται ότι δεν είναι καλά και σταματήσουν να φυλάγονται τότε θα πέσουν θύματα των αρπακτικών. Γι’ αυτό τα παπαγαλάκια προσπαθούν να κρύψουν την αρρώστια τους για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα. Παρατηρώντας καθημερινά τα Budgies σας μαθαίνετε την φυσιολογική συμπεριφορά τους και οτιδήποτε εκτός του συνηθισμένου θα πρέπει να σας τραβά την προσοχή. Αν το παπαγαλάκι σας φαίνεται άρρωστο σημαίνει πως είναι πραγματικά άρρωστο και η κατάστασή του μπορεί να επιδεινωθεί εξαιρετικά γρήγορα . Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να πάτε το πουλί σε κάποιο κτηνίατρο. Τα συμπτώματα ασθένειας είναι :
  • ασυνήθιστα περιττώματα (προσέξτε την ποσότητα, το χρώμα και την σύσταση τους).
  • ασυνήθιστη ανάπτυξη των φτερών ή ασυνήθιστη πτερόρροια.
  • ασυνήθιστα φτερά.
  • ασυνήθιστη αναπνοή.
  • ασυνήθιστος τρόπος να κοιμάται:
  1. κοιμάται συνέχεια
  2. να κάθεται με τα δυο πόδια στα κλαδί όταν πάντα κοιμούνται στο ένα πόδι
  3. το κεφάλι το έχει κάτω από τα φτερά
  4. το κεφάλι στραμμένο στην φτερούγα και τα μάτια μισάνοιχτα κάθε αλλαγή στις συνηθισμένες δραστηριότητες του:
  5. στην «ομιλία» ή στο τσιτσίρισμα
  6. στο παιχνίδι
  7. στο καθάρισμα των φτερών
  8. στην αλληλεπίδραση με τά άλλα πουλιά
  9. στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους
  10. στην ενεργητικότητα του
  11. αλλαγή της συνηθισμένης κούρνιας του
  • μαύρα αγκαθωτά φτερά στο κεφάλι (εκτός από την περίοδο της πτερόρροιας )
  • αιμορραγία
  • το να πίνει πολύ περισσότερο νερό
  • αποπροσανατολισμός
  • θαμπά ή πρησμένα μάτια
  • η έντονη πτερόρροια
  • να πέφτει από την κούρνια
  • τα φτερά του προσώπου και του κεφαλιού να έχουν βλέννα και ημι- μασημένη τροφή
  • να καμπουριάζει
  • να μην έχει όρεξη για φαγητό
  • εξογκώματα ή οιδήματα στο σώμα
  • να κάθεται στον πάτο του κλουβιού
  • λερωμένη αμάρα (αμάρα του πουλιού είναι η οπή εξόδου του αυγού και της κοτσουλιάς )
  • ακατάστατη εμφάνιση
  • εμετός
  • απώλεια βάρους

πηγή : http://lb.vg/0A3HS

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Θνησιμότητα!

Ένα από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα κατά την διάρκεια της εκτροφής πουλιών είναι η θνησιμότητα. Η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχω νιώσει, όσον άφορα αυτήν την διαδικασία. Την τελευταία φορά που είδα νεκρό νεοσσό ήταν σε μια γέννα το καλοκαίρι που πέρασε. Κάθε πρωί κοιτούσα μέσα στην φωλιά και γενικά πάντα ελέγχω 2 φορές την μέρα την φωλιά. Περισσότερες φορές είναι υπερβολή και είναι ενοχλητικό και για την κλώσα. Με το που ανοίγω λοιπόν το καπάκι της φωλιάς, βλέπω τα πουλάκια που σηκώθηκαν και άρχιζαν να φωνάζουν,άνοιγαν το στόμα τους και περίμεναν φαγητό (είναι πολύ λαίμαργα,θα φάνε όσο τους δώσεις ). Ήταν τέσσερις νεοσσοί και ο μεγαλύτερος ήταν περίπου 10 ημερών εκείνη την ημέρα. Tο μικρότερο πρόσεξα δεν κουνήθηκε. Δεν περίμενα ότι θα είχα κάποια απώλεια από αυτήν την γέννα. Η θηλύκια ήταν στα καλύτερα της, η θερμοκρασία σταθερή και ο αρσενικός την τάϊζε

συνέχεια,"την είχε από κοντά" . Κι όμως ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος, πάντα θα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για το αναπάντεχο που πρέπει να την υπολογίζεις. Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και αμέσως κατάλαβα τι έγινε. Βάζω το χέρι στην φωλιά και το βγάζω έξω. Το πουλί ήταν γεμάτο ακαθαρσίες ακόμα και στο ράμφος του όμως ακόμα ήταν ζωντανό,ανέπνεε. Εκείνη την στιγμή τσατίστηκα γιατί δεν ήξερα τι να κάνω
αποφάσισα να καθαρίσω τις ακαθαρσίες και όταν θα το έκανα αυτό θα το επέστρεφα μέσα στην φωλιά. Το πουλάκι σταμάτησε να αναπνέει πριν προλάβω να κάνω οτι και αν σκέφτηκα. Παραξενεύτηκα πολύ με το θάνατο του μικρού γιατί ήταν αρκετά δυναμωμένο και σχεδόν 5 ημερών. Σε άλλες γέννες όλα όσο έβρισκα νεκρά θα ήταν πρώτη ή δεύτερη μέρα μετά την εκκόλαψη. Δεν ξέρω τα αίτια του θανάτου του αλλά απο τότε έχω αρχίσει να γίνομαι πιο προσεκτικός με την καθαριότητα της φωλιάς.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

 
Design by Petras | mail me to arpetr@gmail.com